Mijn kracht als vrouw, 3

3 jan

Wow, nou, die kracht was ik even kwijt de afgelopen weken.

Schraal verdriet, in die weken van samenzijn van families, omdat ik Kerst alweer 7 jaar zonder mijn lieve mama moet vieren. Waardoor ik gemengde gevoelens heb in de decembermaand. Terwijl de kinderen er, gelukkig, intens van genieten!

En dat talent van de strijdster, waar ik in de vorige blog nog over heb geschreven, keerde zich tegen me. Maw: ik gaf haar een te grote stem, die Xena, Warrior Princess… Met als gevolg een groot gevecht! Met mezelf en uiteindelijk met alles en iedereen om mij heen.

Totdat ik mij gelukkig weer de wijze lessen van liefde, overgave en vergeving herinnerde….. Prachtige levenslessen, maar volgens mij wel de moeilijkste om onder de knie te krijgen in één leven 😉

Opeens moet ik denken aan het prachtige boek van Chérie Carter-Scott ‘Als het leven een spel is, dan zijn dit de regels’.

Zij vertelt mij dat overgave gaat over het overstijgen van het ego en het loslaten van de controle! Jaja, daar is ie weer! 🙂  Overgeven aan dat wat er is, zodat je in staat bent om te gaan met het ritme van het leven. In plaats van ertegen op te boksen.

Ik heb lang gedacht dat overgave dus hetzelfde is als passief blijven. En dat voelde dan als een mislukkeling… Maar hoe ouder en wijzer ik mag worden, hoe meer ik begrijp dat je bij overgave juist iets overstijgt! De realiteit blijft namelijk hetzelfde, of jij nou hard vecht of je overgeeft. En het leven voelt zoveel makkelijker wanneer je je laat meedrijven op de golven van jóuw levensstroom.

Dit lukt mij gelukkig steeds vaker en beter. Alleen de afgelopen twee weken even iets minder 🙂

Mijn wens voor 2011 is dus dat ik de levensles van overgave nog beter onder de knie mag krijgen. Want ik gun mezelf een moeitelozer leven!

Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen met deze levensles. Op welke momenten zou de les van overgave jou kunnen helpen?

4 Reacties to “Mijn kracht als vrouw, 3”

 1. Naomi Reijnders 5 januari 2011 bij 14:42 #

  Hai Nadine,

  wat enorm mooi geschreven en een thema waar ik de laatste weken ook enorm mee bezig geweest ben. Ik lees nu de boeken innerlijke leiding van Hans&Hanneke korteweg en was wat bezig in chopra en mira kirshenbaum ook met dezelfde thema’s. Ik wilde zelf mijn weekfoto aan dit thema wijdden.. ik ben er nog mee bezig hoe ik dat ga doen, maar de tendens hangt blijkbaar in de lucht, er zijn nu veel mensen met dit thema bezig.

  Ja, in het nu staan, vertrouwen dat er NU op je pad is waar je nu van moet leren. Gisteren loslaten en morgen loslaten, mindfulness xl, of gewoon simpelweg “leven”. Wat ik mooi vond om te lezen, en waar ik kippenvel van kreeg is het simpelweg het leven niet te serieus nemen, zie het maar als een spel inderdaad, maak er jouw heaven van.. jij bent de baas.. en hoe meer controle je loslaat hoe meer het zich waarschijnlijk zal voegen tot iets dat totaal bij je past, van moment tot moment!

  In het hier en nu heb ik niks, maar niks bestaat niet, maar met dat niks bedoel ik iets maatschappelijks. Ik heb geen huis momenteel, geen relatie en geen vaste baan, dat alles was een keuze voor een deel, maar soms vind ik het moeilijk me daar aan over te geven… net als dat ik een ticket geboekt heb voor 15 maart en nog niet weet hoe lang ik dan kan blijven en hoe ik dat financieel dan het beste aan kan pakken.. als ik teveel ga nadenken verlies ik het.. dan slaap ik niet meer, dan raak ik onrustig etc. Plus.. ik vecht tegen mn emoties en gevoel, terwijl, als je alles wat “is” laat zijn, voorbij laat stromen, is alles “goed” en gaat t weg, zonder dat ik er last van hoef te hebben.. en ook ik stink er afentoe nog flink in dat ik verval in controledrang, paniek, of onrust.. wat betreft mijn onzekerheden.. etc… maar dan moet ik mezelf weer snel op de rails zetten.. een dagboek helpt.. ik stel mezelf iedere dag doelen welke ik niet MOET halen maar mag halen.. en elke avond reflecteer ik dan hoe het ging en wat anders zou kunnen! Lief zijn voor jezelf is het sleutelwoord denk ik 🙂 en ook lief zijn voor je Xena, zij is er ook niet zonder reden.. toch?

  Mooi je stukje! respect en dankjewel voor het delen!

  Lieve groetjes,

  Naomi Reijnders

  • nadineschartz 5 januari 2011 bij 22:05 #

   Dank je wel, Naomi, voor je lieve en uitgebreide reactie.
   Ja, overgave lijkt hét thema van 2011 te worden 😉
   Jij zit sowieso in een hele spannende fase van je leven. Kan me goed voorstellen dat dit bij tijd en wijle ook heel uitdagend voelt.
   En wat geweldig te lezen dat je alweer zo snel teruggaat naar je grote liefde!!!! Wees maar iedere keer weer mild voor jezelf. Je blijft een mens en instinkers zijn menselijk…. En iedere x zul je jezelf weer sneller op die rails hebben.
   Inderdaad, lief zijn voor je jezelf en alle talenten die je in je hebt, ook die mooie Xena 😉
   Ik wens je een prachtig jaar toe.
   May all your wishes come true.
   HARTelijke groetjes,
   Nadine

 2. mamaislief 5 januari 2011 bij 15:09 #

  Mooi stuk Nadine. Voor mij is overgave durven houden van het onvolmaakte in mezelf. Het stuk wat er tot nu toe niet zijn mocht. Wat niemand mocht zien, maar wat iedereen zag …. behalve ikzelf (-;

  • nadineschartz 5 januari 2011 bij 22:07 #

   Dank je wel, ‘lieve mama’ 🙂 Heel waardevol, zo’n mooie reactie van jou!
   En inderdaad, overgave is weer HEEL mogen zijn.
   En dat is precies wat ik je voor 2011 toewens!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: