Ik laat mezelf zien (4)

29 apr

Judith Webber vraagt in haar boek ‘Laat jezelf zien’: Waar ben jij ervaringsdeskundig in?

Ik ben ervaringsdeskundige in het zoeken naar (en steeds vaker vinden van) de HEELheid van elke persoon. Bij mezelf én bij de ander. Tijdens deze ontdekkingstocht merkte ik dat Ontspannen Ouderschap één van de noodzakelijke voorwaarden voor mij is.

Toen ik moeder werd in 2005 maakte ik opnieuw kennis met het kleine meisje in mij wat het zo graag goed wil doen. Want ook mijn kindjes wilde ik zo graag zo HEEL mogelijk laten, want oh, wat zijn ze puur en mooi. Tegelijkertijd was ik zo ver in mijn ontwikkeling dat ik steeds meer van mijn eigen ruimte durfde in te nemen. En stuitte ik op een nieuwe uitdaging in mijn leven wat ik nu Ontspannen Ouderschap noem.

Ik nam mijn moederrol uiterst serieus en deed enorm mijn best om een goede moeder te zijn, in de definitie die ik voor mezelf had bedacht: bewust, liefdevol, warm, mild, in verbinding, luisterend naar, ruimte gevend aan…

Je begrijpt vast wel dat deze lat vrij hoog lag en ik daardoor even vergat al deze dingen ook, en misschien wel éérst, aan mezelf te geven. Het is net als The Oxygen Mask Rule in een vliegtuig: je 1e reactie is je aandacht  richten op je kind, maar als je niet eerst goed voor jezelf zorgt ben je gewoon niet in staat om je kind te helpen. Letterlijk eerst zelf op adem komen, een diepe teug zuurstof nemen zodat je je eigen Centrum en Kracht weer voelt.

Weer een thema waar ik al een hele tijd ervaringsdeskundig in ben: BALANS vinden, voelen, bewaren…. Balans in mezelf, maar ook tussen alle rollen die ik wil vervullen. En ook balans met de drie liefjes die mij zo dierbaar zijn. Voor mij gaat het bij Ontspannen Ouderschap vooral over balans vinden tussen enerzijds dus mijn rol als bewuste, zorgzame en liefdevolle moeder én partner (en dus gericht op de ander) en anderzijds mijn eigen ruimte innemen. Dat is ook de reden dat ik er vandaag even een paar uurtjes tussenuit ga om in mijn eentje op een terras aan het strand te lunchen en met mezelf te zijn. Zodat ik er daarna weer helemaal voor mijn gezin kan zijn.

Het is ook niet voor niets dat de Dienaar, de Moeder en de Strijdster in het Talentenspel als drie talenten van mij op één lijn staan. Een uitdagende combinatie waarin ze uitgedaagd worden tot samenwerking.

Dit schrijvend realiseer ik mij wat HEElheid en BALANS met elkaar te maken hebben: door het verenigen van beide kanten in jezelf kun je helen, heel worden en in balans komen. En dit gun ik iedereen; mezelf en iedere volwassene en kind.

Het is precies hierom dat ik ouders kan begeleiden, ik heb namelijk dezelfde weg afgelegd.

Leuk als je hier wilt delen waar jij ervaringsdeskundig in bent.

2 Reacties to “Ik laat mezelf zien (4)”

 1. Anneke 1 mei 2011 bij 17:46 #

  Wat mooi omschreven zeg, en ja, als je zelf de weg hebt afgelegd dan is het zo mooi om andere erin te kunnen helpen.
  Maar ook de ander hun eigen weg te laten gaan, je eigen ervaring hoeft niet die van de ander te zijn.
  Zelf ben ik ervaringsdeskundige op vele gebieden, mijn leven is niet over rozen gegaan, wat aardig wat ervaring met zich mee heeft gebracht.
  Waar ik elke keer weer op terug val is mijn kracht om negatieve dingen om te zetten in positieve.
  En mijn levensverhaal breng ik nu in in lessen op middelbare scholen. Hier werk ik als ervaringsdeskundige en hoop ik dat mijn verhaal andere jongeren wakker maakt, weerhoudt van en meer kennis geeft over eetstoornissen, pesten, depressies.
  Ik ben er van overtuigd dat als je bij de wortels begint, dus als je vroeg kinderen leert wat emoties zijn en het belang van het uiten ervan, dan hebben ze later sterke wortels waaruit een goede stam met takken en bladeren kan groeien.

  En zo kunnen we allemaal elkaar helpen, want de een heeft ervaring in het een en de ander weer in het ander.

  Liefs Anneke

  • Nadine Schartz 2 mei 2011 bij 14:40 #

   Dank Anneke voor je mooie reactie.
   En het klopt helemaal dat in vergelijkbare situaties iedere persoon zijn eigen weg moet kunnen gaan.
   Het is juist daarom dat ik als coach, samen met jou, op zoek ga naar jouw antwoorden.
   Wat een prachtige eigenschap bezit je: negatieve dingen omzetten in positieve. Daar wordt de wereld zeker een stukje mooier van 🙂
   En zo te lezen vinden we elkaar helemaal in het feit dat we kinderen al vroeg in hun leven leren dat alle emoties er mogen zijn. Om zodoende een stevige basis te vormen. Mooi om elkaar hierin te versterken….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: